Öregmalom életmódház
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hol a poharam?

 


Új ivási stílusok jelennek meg napjainkban. Pl. a manager típusú ivás, és a diszkó „füves vize”, (marihuana szívás alkoholfogyasztás mellett), olyan jelenségek, melyek felkeltik a szakemberek és a kiérzékenyített filantrópok figyelmét is. V. Kulcsár Ildikó cikkében egy manager típusú fiatal nő megrázó esetéről olvashattunk. Gondolatban most ezt az esetet és az ehhez hasonlókat járjuk körül. 

Vajon milyen tényezők hatottak, hatnak rá, amíg kialakult vagy kialakul és életmódprogrammá változik a visszaélés szerű, függő típusú, önpusztító jellegű alkoholfogyasztás?

Sok szülő esetében a gyermek saját vágyteljesítő álmának beteljesítője, nárcizmusának címerpajzsa, sikeres életének bizonyítéka, saját el nem ért vágyainak élő megszemélyesítője. A Sikeres Lány – nevezzük őt így a továbbiakban - édesanyja is hasonló lehetett, és nem vagyok benne biztos, hogy a teljesítmény orientált élet elvárása mellett, jutott idő intim együttlétekre csöndes beszélgetésekre, együttolvasásra, családi kirándulásra és a nyiladozó értelmű gyermek problémáinak észrevételére, netán meghallgatására. A Sikeres Lány biztos benne, hogy anyja 20 évvel tovább fog élni attól a sok örömtől és büszkeségtől, amit leánya sikerei okoztak. Ebben a kijelentésben minimum ambivalencia rejtőzik, de még inkább egy burkolt szemrehányás, a valódi Énjét el nem fogadó, őt kirakatbábúnak nevelő édesanyával szemben. Az apáról később szól a fáma, ő is hasonlóan állt a leányhoz, mint az édesanya,  de még annyit sem foglalkozva vele, mint amaz, jobban érdekelte a kolleganő, aki miatt aztán hamarosan ott is hagyta a családot. Később lehet, hogy a távolból finanszírozással igyekezett pótolni az elmulasztott közös élményeket és időt. A felügyelettel is lehetett valami gond, hiszen egy első gimnazista lány viselkedése, aki rendszeresen iszik és hány az alkoholtól (vajon mit akart felejteni?- merül fel a szakemberben a kérdés), nem tűnik fel a szülőknek?! Földváron a felügyelet nélküli hosszú bulikon vajon a kortársnyomás, a kíváncsiság vitte rá ezt a még majdnem kislányt, hogy „összeadja magát a Cherryvel”? És a gazdag barátnő szüleinek italkészlet-fogyatkozása sem tűnt fel senkinek? Volt egyáltalán valakinek ideje ezekre a serdülő lányokra? Érdekelt egyáltalán valakit, hogy mi van velük?

Aztán az egyetem. Ott már biztosan nem tűnt fel senkinek az ivás, hiszen nagy divat az egyetemisták között az Élet dolgainak megbeszélése italközi hangulatban. A Sikeres Lány azonban ekkor már nem a sörnél, hanem a whiskynél tartott. Ahogy írja, energiát és jókedvet vásárolt rajta. Csakhogy ez az energia és jókedv nem a személyiségéből fakadt, igazán ordítani és sírni szeretett volna, hanem művi, funkcionális, hogy a robot menjen bele kell tölteni az üzemanyagot. A Sikeres Lány azt mondja, ő okosan iszik, mert hét közben kevesebbet, hét végén többet, hiszen akkor fel sem kell kelni, nem kell megjelenni sehol. Gondoljunk bele egy egyetemista lány, akinek ilyen szomorúan telnek a hétvégéi. Ekkor vajon hol volt az anyuka, és hol voltak a barátok? A diploma után a „multik” energiafaló gépezetébe került. Teljesíteni, teljesíteni, teljesíteni, mindig többet és többet. Eleinte még tudta fokozni a teljesítményét a mindig több whisky bevitelével és ezzel egyenes arányban nőtt az önutálata. Megkezdődött a bujkálás, a dugdosás, a félelem időszaka. A félelemé, hogy rajtakapják. A papa adja a tőkét, a gazdag étteremfőnök barát biztosítja a „még magasabb” életszínvonalat, ami jelenleg is abból áll, hogy több és jobb minőségű ital áll a bárszekrényben. Nem hallunk sem kulturális élményekről, sem olvasmányokról, sem bensőséges szép szerelemről, sem egy jó barátról, aki nem fél megmondani, hogy valamit rosszul csinál.

A sikeres ember néha kényszerpályára kerül. Olyan mértékig felfokozódik az élettempója, hogy már képtelen annak megfelelni öndoppingolás nélkül. És ha elkezdi a teljesítményfokozó doppingszerek használatát, legyen az alkohol, vagy drog, egyre többet kell belőle használnia, hogy ugyanazt a hatást tudja elérni általa. Azután már nem tud kiszállni a ringlispiel-ből

A Tizenéves Ágika nem tudom, hol látja az egészségről szóló reklámokat, lehet, hogy az fejében vannak és ez nagyon jó. Vagy az iskolában? Ez is példaértékű. De hogy a reklámok zöme nem az egészséges életről szól az biztos. Talán sokan felfigyelünk az olyan reklámokra, amelyek az alkoholfogyasztásár5a buzdítanak.  Minden harmadik óriásplakát az alkoholos italokat népszerűsíti. Csodálatos tengerpart, függőágy a pálmafa alatt és hozzá pezsgő – az előkelőség, a gazdagság, a jólét üzenetét hozza. A fénnyel átjárt, telt színekkel megkomponált fotó a jobb agyféltekénkre hat. Beleivódik a képzeletünkbe, része lesz álmainknak, vágyainknak, tudatalattinknak. Gondolkodásunkban pedig a két dolog, az ivás és a jólét összekapcsolódik. Ebből az a feltételes reflex alakul ki, hogy ha jól élünk iszunk és aztán fordítva is, ha iszunk, jól fogunk élni. Így a tanulási funkció által a bal agyfélteke is aktiválódik, és minél többször látunk hasonló reklámokat, annál jobban bevésődik az emlékezetünkbe.

A legújabb óriásplakátok a Baccardival jobb vagy az ágyban még több ember jóérzését, ízlését bántja. Nem kell ahhoz különösen moralistának lenni, hogy rájöjjünk, ha a fiatal ilyen formában hall a szerelmi beteljesülésről, milyen vulgárissá válik, az amúgy sokaknak a legnagyobb szépséget, örömöt és szellemi gyönyört is  rejtő teljes kapcsolat  A Dundi Baccardi hívő kislány vajon valaha is meg fogja tudni ízlelni az igazi szép szerelem ízét?A tizenkilenc élves Enikő jól látja,  amikor megfogalmazza, a pénz, az alkohol és a drog veszélyét. Milyen hasonlóan látta feledésbe merülő nagy költőnk Vörösmarty, amikor a Kincs, Hír, Gyönyör démonaira hívja fel a figyelmet. A filmekkel sem járunk különben. Valószínű, hogy egy italforgalmazó vagy termelő cég milliókat fizet, ha a főhős minden sorozatrészben legalább háromszor iszik a márkás italból lehetőleg olyan módon, hogy az jól látható és felismerhető legyen. Néha még beszélnek is róla, ez bizonyára még több pénzt hoz a konyhára. Edit tanárnő felháborodása jogos, de nézzünk mélyen önmagunkba. Fölmutatunk diákjainknak, gyermekeinknek, betegeinknek elégséges és hiteles értéket, amit érdemes lemintázni? Észrevesszük időben a problémáikat? Jut időnk, energiánk arra, hogy meghallgassuk, őket és hogy megbeszéljük velük, ami bántja őket?

Sokszor nem. Felgyorsult az életünk és tudatosan kell időt tervezni a gyermekeinkkel töltendő programokra és örömmel, felszabadultan résztvenni azokban, úgy hogy mintát adhassunk a kultúrált kikapcsolásból, a szellemi szórakozásból, a játék szépségéből.

Igaza van Valkai Zsuzsa pszichológusnőnek, amikor leírja, a nők kevésbé bírják az alkoholt. Hiszen ők az Élet Továbbvívői. Testük hordozója a születendő szent életnek, szervezetükben több a puhaság, lelkükben a költőiség, hogy felkészülhessenek az élet világrahozatalára és az újszülött felnevelésére. Biztosan kevesen hallottak a magzati alkohol szindrómáról, amely értelmi gyengeséggel és az arc arányainak megváltozásával jár, amitől sajátos buta arckifejezés ül ki a gyermek arcára..

Szervezetükben több a zsír, mint a férfiakéban, azért, hogy puhasággal vehessék körül a magzatot, védjék, táplálják saját testükből. A férfiak szerepe később válik nagyon fontossá a gyermek életében. Eredendően ők, akik előteremtik a táplálékot, akik fölépítik a lakókörnyezetet, akik megvédik az anyákat és a gyermekeket.   Testük ezért erős, bennük kevés a zsír, több az izom és a víz.. Ezáltal jobban fel tudják dolgozni, és le tudják bontani az alkoholt. Ezért ők pontosan kétszer annyi alkoholt tudnak méregteleníteni, mint a nők. A nők napi 1 üveg sör, vagy 1 pohár bor, mindennapi megivásától is függőkké lehetnek, Nem beszélve a rövid italokról. A férfiak napi 2 üveg sör, vagy fél liter bor, vagy ½ deciliter rövid ital mindennapi fogyasztásától válnak függővé. Természetesen vannak olyan napok, amikor ennél kevesebbet, ill. semmit nem fogyasztanak és vannak olyanok, amikor ennél többet. Ilyen esetekben az átlag számít, mert a szervezetben összeadódnak a hatások.

Hol a poharam - kérdezi a rabságba került ember, aki egyre gyorsabb ütemben forog a pohara körül, már semmi mást sem lát, összefolyik minden, és gondolkodni sem tud, csak émelyeg az egész tébolyító helyzettől és egyre jobban undorodik saját magától.


Szerző: Dr Sineger Eleonóra