Öregmalom életmódház
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Savasodás – betegség… lúgosítás – egészség!

 A cikk olvasását csak azoknak az érdeklődőknek ajánljuk, akik el tudják fogadni a nyugati típusú orvostudomány mellett a keleti hagyományokon, megfigyeléseken és tapasztalatokon alapuló gyógyítási módszereket is!

Dr. Sineger Eleonóra

Mi a sav/bázis egyensúly?

A táplálkozás, a légzés és a külvilággal való érintkezés során a szervezetbe juttatott anyagok eredendően rendelkeznek valamilyen kémhatással – savasak, vagy lúgosak. Ezen túlmenően, az anyagcsere folyamán belőlük keletkező anyagok is mutatnak valamilyen tulajdonságot – savasítanak, vagy lúgosítanak.

Mivel az emberi test a semleges kémhatáshoz közeli értéken (pH = 7) működik optimálisan, ezért működik egy szabályozó mechanizmus, amit úgy neveznek, hogy puffer.

Feladata: a szervezeten belül szabályozni az eredendően semleges, vagy gyengén lúgos hatást. Ha ez az egyensúly valamelyik irányba eltolódik a táplálkozásunk következtében, akkor azonnal kiegyenlíti a raktározott semlegesítő anyagokból. Ez a pufferkapacitástól, - ezen belül a lúgosító ásványi anyagkészlettől - függ.

A szervezetünk helyes működésének szempontjából kívánatos sav/bázis érték a 25 %-ban savasító és a 75 %-ban lúgosító ételek fogyasztása lenne. Ehelyett a mai táplálkozásunk fordítottan működik: 80/20 % arányban!

A XXI. század emberének szervezete drámaian elsavasodott! Ezzel megteremtette a betegségek melegágyát, mert a csak savas közegben virulens baktériumok, gombák és egyéb élősködők elszaporodásának alapfeltétele adottá vált. Ezen kívül a savasodás közvetlenül is veszélyt jelent egyes szerveinkre.

A szervek kémhatása

 

Mi okoz savasodást?

 

A savasodás következményei

Ha a szervezet ásványianyag tartalékai a rossz táplálkozás következtében előállt folyamatos hiánygazdálkodás miatt tartósan sérülnek, akkor a savas közegben elszaporodnak a gombák, baktériumok, vírusok jelennek meg, az immunrendszer működésében kisebb, majd végzetes zavarok alakulnak ki, és megjelennek a különféle betegségek.

A savasodás mértékének egyszerű, házi módszerrel történő megállapítása: a bőrteszt a háton, nyakon, hason és a lapockákon

 

Mit tehetünk egészségünk érdekében?

Ezzel a módszerrel MINDEN BETEGSÉG GYÓGYÍTHATÓ!

 

Melyek a lúgosító ételek?

 

Melyek a savasító ételek?

Ezekből összeállíthatja mindenki a maga számára szükséges napi táplálékát.

Szinte mindenkinek jót tesz a test savtalanítása, ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen savak nélkül kellene élnünk. Egy táplálék nem azért „rossz”, mert a szervezetben savakat képez, sokkal inkább az elkészítéssel, illetve a savas táplálékok túlfogyasztásával van gond. A természet által kialakított egyensúlyt az emberi beavatkozások billentették ki a kerékvágásból. Ezt megfelelő, túlnyomórészt lúgos kémhatású táplálkozással, illetve ilyen ásványi anyag porral ellensúlyozhatjuk, de gondoskodnunk kell a szervezetünkben meglévő savraktárak mobilizálásáról is.

 

Varga Sándor holiszta, természetgyógyász


Szerző: Varga Sándor