Öregmalom életmódház
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Écsi Gyöngyi

Écsi Gyöngyi

A felvidéki Mátyusföldről származom, Vágsellyén születtem 1965-ben. A Galántai Gimnázium elvégzése után a Pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészkarán tanultam újságírást, majd a komáromi Selye János Egyetem Teológiai Karán diplomáztam. Dolgoztam gyógymasszőrként, jelenleg mentálhigiénét tanulok.

Kora ifjúságomtól énekeltem, táncoltam, színházat játszottam, tagja voltam a Ghymes, a Kaláris, a Keleti szél zenekaroknak. A Rozsnyói Meseszínház alapító tagja lettem, majd saját színházat alakítottam, az Árgyélus színházat. 

Közösségek szervezésével foglalkozok, felnőtt- és gyermekénekkart, gyermek bábcsoportot vezetek, tanítok a Hetényi Alapiskolában. A Tábita gyermek bábcsoport több országos díjazást kapott és a Magyarországi Bibliai Gyermek Bábjátszók országos versenyén 2006-ban az 1. helyezést érte el.

Előadásaimban ötvöződik a bábjátékos-énekes-mesemondő szerep. A mesék egyes elemeiből kirajzolódnak az évezredes magyar lelkiséget meghatározó irányvonalak és képet festenek a keresztyén létformában máig életben maradó népi bölcsességről. A rendhagyó népzenei órák, mesék és koncertek országszerte lehetőséget adnak az „üzenet” továbbítására.

2000-ben Győrben megkaptam a legjobb bábszínésznői díjat, 2003-ben pedig Budapesten az elsőként kiosztott bábművészeti Michel Indali-díjjal jutalmaztak. 2007-ben a szlovákiai magyar szakma az elsőként kiosztott Mikola Anikó díjat ítélte oda nekem.

Hangomat számos lemezen hallhatják, saját lemezeim: Karácsonyi népének, Árgyélus kismadár, Énekelt imádságok.